Studijní obory – 4leté s maturitou
Obchodník
management a ekonomika obchodu
Gastronomie
management a služby v gastronomii
Mechanik seřizovač
strojírenství a strojírenská výroba
Obchodník, kód oboru 66-41-L/01
Obor připravuje žáky jak po stránce teoretické, tak i prakticky pro široké spektrum ekonomických, obchodních, administrativních a organizačních činností spojených s provozem a řízením maloobchodní jednotky či obchodní firmy. Jedná se zejména o činnosti marketingové a prodejní, vedení účetnictví, vyřizování obchodní korespondence, financování podniku, personální činnosti.
Náplň a charakteristika oboru
- zbožíznalství, obchodní provoz a logistika
- účetnictví, ekonomika, právo, marketing a management
- informační a komunikační technologie
- příprava pro práci v různých firmách regionu, možnost také pokračovat na VOŠ či VŠ
- během studia konání odborných souvislých praxí ve firmách
Uplatnění absolventa
- pracovník v obchodním provozu (obchodník, obchodní referent, obchodní zástupce, odbytář, zásobovač zbožíznalec, vedoucí úseku prodeje…)
- podnikání v obchodních činnostech
- možnost uplatnění v obchodních firmách našeho regionu
- studium na VŠ
Gastronomie, kód oboru 65-41-L/01
Žáci se naučí organizovat a řídit provoz podniků společného stravování ve výrobě i odbytu, připravovat pokrmy české kuchyně, typické pokrmy zahraničních kuchyní a pokrmy racionální výživy. Žáci jsou vedeni k profesionálnímu jednání a komunikaci s hostem. Naučí se základům vedení stravovacího provozu, včetně sestavování jídelních lístků, kalkulací cen výrobků a služeb, vedení podnikových písemností apod. tak, aby v budoucnu mohli samostatně podnikat v oboru.
Náplň a charakteristika oboru
- studium potravin, výživy, výroby a odbytu v gastronomii
- mezi odborné předměty patří účetnictví, ekonomika a právo a další
- součástí studia je výuka dvou cizích jazyků
- příprava pro práci v různých firmách regionu, možnost také pokračovat na VOŠ či VŠ
- možnost uplatnění v různých hotelech a restauracích našeho regionu
- během studia konání odborných souvislých praxí ve firmách
Uplatnění absolventa
- různé střední technicko – hospodářské funkce v ubytovacích a stravovacích zařízeních (hotely, restaurace, kavárny, bary)
- uplatnění ve vedoucích pozicích jako je šéfkuchař nebo číšník – specialista
- po absolvování praxe možnost podnikání v gastronomických činnostech
- studium na VŠ
Mechanik seřizovač – Obráběč kovů, kód oboru 23-45-L/01,
23-56-H/01
Žáci se naučí číst technické výkresy, volit technologické a pracovní postupy, a to zejména strojního obrábění. V dílnách si osvojí základy ručního a strojního zpracování kovů a nekovových materiálů, v laboratořích se naučí měřit měřidly a měřicími přístroji délkové rozměry a další technické veličiny. Osvojí si základy teorie obrábění a získá předpoklady pro to, aby v praxi zvládl seřizování a obsluhu obráběcích a tvářecích strojů s CNC řízením a sestavování programů pro číslicově řízené stroje.
Náplň a charakteristika oboru
- základní principy strojírenství s technologickým zaměřením na CNC programování
- odborné a praktické znalosti v obrábění kovů klasickým a CNC způsobem výroby
- CNC programování pro obrábění systémem CAD/CAM
- tvorba technické dokumentace a navrhování technologických postupů
- příprava pro práci v různých firmách regionu, možnost také pokračovat na VOŠ či VŠ
- konání odborných souvislých praxí v délce 4 týdny za celé studium ve firmách v regionu
- od druhého ročníku studia praktické vyučování každý druhý týden
Uplatnění absolventa
- seřizovač číslicově řízených obráběcích strojů
- obsluha CNC obráběcích center a výrobních linek
- technolog výroby, programátor
- možnost uplatnění ve strojírenských firmách našeho regionu (Workpress Aviation s.r.o., FERMAT Pressl s.r.o., STROJÍRNA TYC s.r.o., WEILER Holoubkov s.r.o. a další) jako programátor CNC, servis, příprava výroby, mistr výroby, výstupní kontrola…